кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Или има път или изобщо такъв не съществува.
« Назад

В кунг-фу пряк път не съществува – или има път или няма. Не съществува такова нещо като да научиш някого. Ученето е породено от вътрешно желание и поради тази причина всеки учи сам себе си. Ако тая потребност я няма никой насила не може да даде другиму. Той може да вземе от тебе, да научи, да развие, но само ако има предварително тая настройка, това желание. Няма ли го няма как да му дадеш нещо, което той не желае да развие, да научи, да вземе.

 

Търсенето по-скоро е процес на припомняне на нещо старо, не толкова на ученето на нещо ново. Това е може би и стремежа, който кара хората да се развиват и да учат – припомняйки си нещо старо, нещо което смътно в миналото са притежавали. Това е като добра забравена стара игра. То заради това е и толкова интересно и привлекателно, защото някога сме го правили. И поради тая причина е приятно да си спомниш нещо, което някога е било част от тебе. И това ме навежда на мисълта, че не е учене на нещо ново, защото новото е свързано винаги с някакъв вид сътресение, някакъв вид шок, нещо което не ти носи положителни емоции, развитие, а е все едно като някакъв сън, който си го припомняш и от време на време нещо ти светва и ти казваш „да, да, това ми е познато от някъде”.

 

Точно бойните изкуства са връзката между магията и материята, между тленното и нетленното, между тялото и духа. Това е инструмента, който ни дава възможност да отключим и разберем сили, които иначе дотогава сме ги мислели за непримирими една с друга, за несъвместими, за нехармонични.

Истината е, че познавайки движението, познавайки активността, се научаваме да ценим покоя и да го откриваме във всички моменти, в които другите дори не го съзнават. Това са бойните изкуства – за да те научи на покоя, за да те научи на хармонията, първо те учи на хаоса, на движението, за да може по естествен начин да стигнеш до него. Това може би е и правилния начин за обучението по бойни изкуства – да бъде скрито, да бъде забранено, да не бъде разрешавано... Това ще поражда, както в миналото е пораждало, по социалистическо време пораждаше, интерес и палеше толкова много хора, а днес поради голямото предлагане, наистина е по-лесно да намериш добър учител, а е по-трудно да намериш добър ученик.

Всяко нещо идва с времето си, както и ученика получава учителя си точно когато и подготвен и когато наистина има нужда от него.

Божидар Станчев

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^