кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
ОПАСЕН Е ГЛУПАВИЯТ ЧОВЕК - майстор НИНО БЕРНАРДО, вестник ПАРИ,БРОЙ 235 - ПЕТЪК, 9 ДЕКЕМВРИ 2005 г.
« Назад

 БРОЙ 235 - ПЕТЪК, 9 ДЕКЕМВРИ 2005 г.

ОПАСЕН Е ГЛУПАВИЯТ ЧОВЕК

БОЙНОТО ИЗКУСТВО УИН ЧУЪН ПОМАГА ДА СЕ СПРАВЯМЕ С НЕЕСТЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, КОЙТО ЖИВЕЕМ

ПОМНИТЕ ли сцената от “Герой”, в която Безименния и Небе се бият в мислите си под съпровод на музика? струната на инструмента се скъсва, двамата се “събуждат” и бият. Докрай. древните китайци обвързват в едно бойните изкуства, музиката и калиграфията. Така както човек пише, така свири и се бие. Един от най-популярните стилове в кунг фу е Wing Chun /правилната транскрипция е уин чуън/. Светът узна за тях благодарение на легендарния Брус Лий, който е бил учeник на изключителния майстор Уон Шуън Лън /Wong Shun Leung/. в България беше още един от знаменитите ученици на този “шъфу” /sifu - така китайците почтително наричат своите учители/ Нино Бернардо и славата му се носи из Азия, Америка и Европа. Дойде, за да проведе семинари към наш кунг фу клуб по покана на шъфу Божидар Станчев. “Майка ми е полуфилипинка, полукитайка. Баща ми е филипино-каталунец и бе ескимадор - майстор на филипинското бойно изкуство Филипино Кали. Роден съм в Хонконг - компактен град, с малка площ, много хора и конфликти. Учих в Макао. От 30 години се занимавам с уин чуън. Но китарата ме изразява най-добре.” И наистина Бернардо пee и свири прекрасно!

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО?

- Работех като музикант. Тото - мениджърът на мястото, където свирех, бе маратонец и често ходеше в будистки манастир. Там се срещаше с някакъв учител, който му помагаше да запазва енергията си за тичане. Помолих го да ми препоръча някой добър уин чуън майстор. Темата бе деликатна - навремето тези, които практикуваха уин чуън в Хонконг, бяха само полицаите. И членовете на триадите /китайската мафия/. А и за да станеш ученик, трябваше и да подпишеш с кръв договора си. След няколко дни мениджърът ми Тото ми даде листче с името на учител по уин чуън. Не го потърсих. Оставих хартийката в джоба си. Мина време. Колега музикант ми каза, че е намерил някакъв лекар, който също преподава уин чуън. Потърсихме го. На вратата му бе изписано същото име, което имах в джоба си: Уон Шуън Лън /Wong Shun Leung/. И аз си казах: какво мога да направя, влизам. Появи се един дребничък, невзрачен човечец, пафкащ увиснала в края на устните му цигара, и аз си помислих: О, това ли е учителят? Все пак попитах дали мога да уча. Дай си личната карта, каза Уон, снимки и ще проверя в полицията дали имаш чисто криминално досие. Когато разбра, че съм чист, ме прие и започнах да уча при него.

КАКВО Е УИН ЧУЪН?
- Бойно изкуство, което изследва човешкото тяло, така както го прави един архитект, инженер и механик едновременно. Изписва се с два йероглифа, “вечен” и “пролет”, и идва от “Залата на вечната пролет” в манастира Шаолин, където са се криели монасите по време на гоненията в края на манджурската династия Цин. Монасите са мирни хора, не воини. Никога не съм виждал монах с посинено око, разбита уста, ядосан, използващ силата за придаване авторитет на религията. Те учат на смирение. Вижте, животът минава през четири сезона: пролет, лято, есен, зима. Искаш ли да запазиш компютъра си /тук Нино посочи главата си/ в пролетта?

КОМПЮТЪРА СИ? СЪЗНАНИЕТО ИЛИ ДУХА?
- Да.

МНОГО БУДИСТКИ ОТГОВОР! ЗНАЧИ И ДВЕТЕ. ТОВА НЕ Е ЛИ БОРБА ВЪТРЕ В ТЕБ САМИЯ?
- Разбира се! Ние сме хора - или единствените животни на тази планета, които носят дрехи. Животинските ни инстинкти са потиснати.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ФИЛОСОФСКИ ТЕМИ, СВЪРЗАНИ С УИН ЧУЪН?
- Страхът и гневът. Чрез страха оцеляваме и ставаме по-интелигентни. Ако се озова в опасна ситуация, някакъв глас в мен все ще крещи: Изчезвай оттук! Това е умно решение. А от гнева оглупяваме. Системата, по която преподавам, има редица упражнения за овладяване на яда. Тя се прилага между добри приятели, защото има упражнения, които провокират гняв, и ако не познаваш добре човека срещу себе си, просто ще го убиеш. Докато се биете, трябва непрекъснато да натискате копчето за интелигентност и да потискате гнева. Запомнете - опасен човек е глупакът, дори и да не е ядосан.

ИМА ЛИ ОРЪЖИЯ В УИН ЧУЪН?
- Не. Във Филипино Кали има. Уин чуън учи как по-добре да управляваме съзнанието и духа си и да не допускаме вируси в собствения си персонален и неповторим софтуер. Няма магия. Аз не мога да левитирам, нито да правя нещо свръхестествено. Но уин чуън винаги ми помага да се справя с този неестествен живот, който живеем. И да запазя малко усмивка на красивото си лице /смее се/.

КОГА ЗАПОЧНАХТЕ ДА ПРЕПОДАВАТЕ?
- Започнах и да преподавам в Англия през 80-те. Първите ми трима ученици бяха един японец от кралския балет и двама китайци - от Сингапур и от Хонконг. Плащаха ми, като ми носеха по нещо - плодове, зеленчуци, ориз. Не е задължително да взимаш пари. Отворих училище в мазе. Тогава имаше много мошеници, които печелеха луди пари от момчета, мечтаещи да станат като Брус Лий.

КАКВО МИСЛИТЕ ЗА КУНГ ФУ В КИНОТО?
- Прекрасно подобрение! Великолепно забавление! Погледнете само Джеки Чан и Стивън Чоу! Брус Лий промени отношението към кунг фу - той показа стила наистина реалистично на екрана. Преди него гледахме как хората скачат по сградите и не вярвахме. Лий отвори очите и на цял нов бизнес в киното. Той е един от първите гении, който успя да излезе на повърхността. Когато Хонконг бе британска територия, никой не обръщаше внимание на потенциала на китайците. Ние бяхме просто от третия свят. Вярвам, че всеки човек е гений. Но много от нас не знаят как да открият, провокират и ръководят възможностите си. Ние ползваме много малко от това, което притежаваме.

ХОНКОНГ ИЛИ МАКАО?
- О, Макао! Топъл, луд и артистичен град, събрал азиатския и средиземноморския дух.

КИПЛИНГ КАЗВА: ИЗТОКЪТ СИ Е ИЗТОК, ЗАПАДЪТ - ЗАПАД, И ТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ СРЕЩНАТ...
- Греши! Трябва да разрушим преградите и да открием себе си. Киплинг е ерудит от друга епоха - уважавам го и не искам да обидя феновете му.

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^