кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Интервю със сифу Нино Бернардо, публикувано в испанското списания за бойни изкуства Нео (2004г.)
« Назад

Интервю със сифу Нино Бернардо, публикувано в испанското списания за бойни изкуства Нео (2004г.)
Превод Марияна Златева

Може ли да се каже, че сифу Нино Бернардо има собствен стил на интерпретиране на Уин Чун? Или следвате предано системата на обучение на вашия учител?
Уин Чуна, който преподавам е на Нино Бернардо. Не мога да кажа, че изцяло съм елиминирал системата на обучение на моя учител, нито мога да кажа, че моят учител ме е научил на всичко, което знаеше, нито пък мога да кажа, че аз съм научил всичко, което той е искал аз да науча. Всичко, което мога да кажа за това, което правя в момента е, че това е останалото от наученото от моя учител, когото много обичам. Опитвам се да интерпретирам по най-добрия възможен начин това, което съм разбрал, но то може и да не е това, което е трябвало да разбера или това, което той е искал да разбера. Не е въпрос на вяра, а просто да си съгласен с дадена теория. Не е вярване, не е религия.
Какво е специалното на Уин Чуна, който практикувате вие? Какво можете да дадете вие на последователите на изкуството?
Аз лично изпитвам удоволствие от правенето на “формата”. Понякога се събуждам посред нощ за да направя формата, не защото съм дисциплиниран, не заради ползата, която мога да извлека като я правя, а защото изпитвам удоволствие, чувствам се по-добре. Относно това, което мога да дам, смятам, че ако следваш Уин Чун с достатъчно интерес към инфраструктурата на системата, на края ще разбереш гениалността й. Уин Чун не те прави по-умен, а по-малко глупав; не е нужно да правиш мускули, но ако си изпробвал структурните усещания, вече извличаш достатъчно полза. Ако искаш да отидеш по-далеч с тренирането, трябва да вложиш повече време и да изядеш, това което си си надробил. Това, което ти ядеш е твой опит и е много по-ценно за теб самия.
Какво ще кажете за полемиката, в която бойното изкуство е непрестанно въвлечено?
Това е класическия синдром: “моят татко е по-добър от твоя”. Това е проблем, който се усложнява още повече, когато става дума за съревнование за правене на повече и повече пари.
Оставил ли е Нино Бернардо някакъв личен принос към развитието на бойното изкуство?
Надявам се. Но нямам нови послания. Става дума за събуждане на неща у хората, които вече са в умовете им, не за добавяне на нови неща. Събуждането на съзнанието и у мен самия, това създава един доста интересен цикъл.
Смятате ли, че Чи Сао наистина е основата на Уин Чун?
Чи Сао е Уин Чун. Чи Сао е максимума, няма нищо по-хубаво от това да гледаш Чи Сао между двама зрели практикуващи. Включително и някой от страни, който наблюдава, ще си даде сметка за гениалността на Чи Сао, тъй като всеки от двамата играе за да измами и да не се остави да бъде измамен.
Положили ли сте началото на ново училище в Испания или просто давате уроци на учениците си в Ибиса?
Ибиса Гун е алтернативно училище по Уин Чун. Всеки ученик изтрива от главата си битката, кунг фу, филми и самозащита. Не се съмнявам ни най-малко, че системата действа ефикасно в битки. Смятам, че моят учител е използвал системата за да обостри способността си да се бие. Практикуването на тази сложна система е забавно и има един страничен ефект – кара те да изучиш “ръководството към твоя компютър”. Можеш да развиеш себе си до нивото на “хакер”, и вече на това ниво, можеш да вземеш всяко нещо или дейност и с малко усилие да достигнеш едно добро ниво. В това съм убеден.
Тъй като много обичам музиката и театъра, алтернативното училище е насочено към сценичните изкуства, защото там също се играе с емоциите, страха, развитието на отношение и положението на тялото, както и езика му. Да се научиш да се защитаваш е хубаво, но колко пъти в живота си ще имаш нужда да се защитаваш физически от атака? Надявам се никога. Можем да използваме тази система за по-положителна цел, по-полезна – да стимулира използването на ума. И вярвам, че това е нещо хубаво и че именно за това става дума.
Агресивна система ли е Уин Чун?
Системата, ако не греша, е много полезна за провокиране на гняв у човека и като последица провокира агресивност. Системата сама по себе си не е агресивна, но помага на практикуващия да познае, съзнае и разбере агресивността.
Един ден едно старче ме попита: “Извинете, това за даване ли е или за получаване?” Отговорих му, че е система за не получаване, даже толкова ме е страх да не получа, че съм готов да дам за да не получа.
В какво се състои успеха на Уин Чун техниките?
Директни, интелегентни, практични и логични.
Какво мислите за внедряването на Чи Сао или Ху Буд в други системи?
Разбира се, че може да се внедри Чи Сао в която и да е система. Много е интересно да развиеш отношението да реагираш на стимул и да не реагираш, когато няма стимул. Това е много полезно и всеки може да го развие с Чи Сао или друга подобна игра. Чи Сао е за практикуващите Уин Чун.
Смятате ли, че Уин Чун се развива или техниките му са застояли в традицията като някои японски системи?
Бидейки система, по която преди не много години имаше само един учител в целия свят, разбира се, че се е развила, също така се е разводнила.
Кои са основните концепции в Уин Чун?
Изучаването на тялото от гледната точка на архитект, инженер и механик. Два класически китайски израза: “лат сао чик чунк”, “когато няма ръка, удряй” и “лой лау хуй сунк”, “получаваш и съпровождаш”.
Казват, че Уонг Шун Льонг е преподавал на Брус Лий. Какво можете да ни кажете за това?
Много хора са учили от Уонг, включително и Брус Лий. Но трябва да имаме предвид, че когато той е бил на 15 години, Уонг вече е бил легенда като боец. Тази идея в главата на един младеж не се променя с времето, особено ако не се виждат. Виждал съм писма писани от Брус Лий, в които нарича Уонг “по-голям брат”.
Знаем, че в определен момент сте работили с Дан Иносанто. Какви са настоящите ви отношения?
Дан Иносанто е по свое му гений, притежава невероятна страст. Повлиял е много на начина ми на преподаване, учене и научаване. Пожелавам му да продължава още много години.
Преподавате ли и други бойни изкуства или се ограничавате с Уин Чун?
Преподавам Уин Чун и Кали, т.е. споделям опита си с моите ученици.
Какво е мнението ви за Филипино Кали?
Кали, Ескрима и Арнис без оръжие са имената на филипинските бойни изкуства. Практикуващите са възприели много техники от други източни системи, в частност китайски и японски. Кали в съвременния свят е резултат от усилията на Дан Иносанто, той е родоначалника.
Вярно ли е, че принципите на Кали се съчетават много добре с принципите на Уин Чун и обратно?
Да мисля, че се съчетават, защото използват едни и същи принципи, що се отнася до развитието на физически и умствени качества.
Ако бъдещето на Уин Чун беше във ваши ръце, какво щяхте да направите?
Щях да поканя учените и лекарите от целия свят за да изследват този феномен.

Превод Марияна Златева

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^