кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Семинар с ГМ Ричард Бустило -Един истински „Велик Ден” за бойните изкуства
« Назад

Тази година за практикуващите бойни изкуства Великден не беше само християнски празник, но и празник на  осъществените мечти!  На 23 и 24 април един от най-големите специалисти в света по ескрима и джийт куон до – Гранд Майстор Ричард Бустило – направи двудневен семинар в столичната зала „Универсиада”.  Основните благодарности за осъществяването на това събитие трябва да отправим към главния организатор на събитието - Сифу Любомир Йорданов - директор и главен инструктор на IMASTI (Международен институт за бойни изкуства и специални тактики), дългогодишен ученик и официален представител на школата на майстора в България.

Ричард Бустило е един от първите ученици на Брус Лий, дългогодишен партньор на Дан Иносанто, президент на IMB Академия в Лос Анджелис (САЩ), гранд майстор 10 дан по Досе Парес Ескрима и Ескридо, майстор по муай тай, бокс, граплинг и не на последно място – инструктор по полицейско обучение към департамента на полицията в Лос Анджелис.

Семинарът бе с международно участие и събра около 100 души – практикуващи от школи в Австрия, Сърбия, Македония и, разбира се, от цяла България.

Първият ден започна с официална част, по време на която сифу Йорданов връчи на ГМ Ричард Бустило почетна грамота от името на ИМАСТИ, за неговия принос в развитието и разпространието на бойните изкуства.

От своя страна ГМ Ричард Бустило връчи плакет на сифу Любомир Йорданов, с който  Световната федерация по Какой Досе Парес (Cacoy Doce Pares World Federation) го обявява за: „Значим Инструктор по Бойни Изкуства” („Valuable Martial Arts Instructor”).

Международното признание за сифу Йорданов и за бойните изкуства в България не приключи с това, а избухна с изненадващата новина: въпреки младата си възраст той бе обявен с диплом за Грандмайстор - титлата ГМ се присъжда след 60 г. възраст, но поради приноса на сифу Йорданов бе направено изключение. Подобно международно признание IMB академията е присъдила само на още двама учители в Европа, българският майстор стана третия. Това само показа високото уважение, с което се ползва Любомир Йорданов и българските бойни изкуства в международен мащаб.

След като даде няколко интервюта за българските електронни медии и телевизии, ГМ Бустило стартира семинара с Филипински бойни изкуства/арнис и ескрима/. Оръжията на древните ескримадори завладяха зала Универсиада. Бяха показани игра с две оръжия – синавали /палки/, подходи за защита и обезоръжаване с единична палка /соло бастон/ и самоотбрана с нож, както и връзката между голите ръце и оръжията и ползването на едни и същи принципи.

Неусетно дойде вторият ден, когато бяха разучавани подходи и техники от бокс, тай бокс, а така също и методи за капаниране от джун фан джийт кун до, които бяха развивани до завършващи ключове или задушавания от граплинга /думог – филиписка борба/.

Поради повишения интерес към играта с нож ГМ Бустило направи промяна в първоначалната програма и предостави повече информация за  боравенето с нож.

В край на семинара ГМ Йорданов коментира: „Забелязвам една нова тенденция – колкото повече се засилва кризата, толкова повече хората се обръщат към духовното и почват да търсят себе си, а бойните изкуства са начин за себеизразяване. Така че, те намират това, което търсят в бойните изкуства”.

Семинарът завърши в дух на приятелство и задоволство от постигнатите резултати с множество общи снимки, автографи и въпроси към майстора, чиято личност бе толкова магнетична, че на участниците не им се тръгваше   - за много от тях ГМ Ричард Бустило е олицетворение както на живата памет за Брус Лий, така и на легендарния дух на бойните изкуства като цяло.

Божидар Станчев

2011

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^