кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
О Сенсей Морихей Уешиба
« Назад

 

Кратка биографична справкаОснователят на Айкидо – Морихей Уешиба, е роден на 14 декември 1883 г. в Танабе, префектура Вакаяма, Япония. Нерадващ се на добро здраве и физика, Уешиба започва пътя си в бойните изкуства със сумо, насърчен от баща си. През живота си Морихей Уешиба изучава различни бойни изкуства, но нито едно от тях за дълъг период от време. Сред бойните изкуства, които практикува са джуджуцу и джудо.

Самият Уешиба казва за себе си, че откакто започнал да се занимава с бойни изкуства на 14 години, той е тръгнал да търси истинското Будо. Бойните изкуства, които практикувал дотогава имали един съществен недостатък – отнасяли се за двубои срещу един противник. Жаждата на Морихей Уешиба в търсене на истинското Будо била удовлетворена едва когато 30 годишен той среща в Хокайдо Сокаку Такеда и започва да тренира при него Дайто-рю джуджуцу. Той споделя, че Сокаку Такеда е отворил очите му за Будо.

Уешиба получава сертификат, даващ му право да преподава дайто-рю през 1922 г. Той преподава айки-джуджуцу от 1920 до 1930 г. Неговите ученици от този период преподават тази форма на бойното изкуство, често наричана „стилове на айкидо от преди войната”. С течение на времето Уешиба се отдалечава от Такеда и започва да прави промени в бойното изкуство, които рефлектират и в името му – айки-джуджуцу, Уешиба-рю, Асахи-рю, айки будо и накрая айкидо.

С напредването на възрастта и уменията на Морихей Уешиба, той променя бойното изкуство, правейки го по-меко и по-духовно.

След напускането на Хоккайдо, Уешиба попада под влиянието на Онисабуро Дегучи – духовен водач на религията Омото-кьо в Аябе. Тази връзка въвежда Морихей Уешиба в кръговете на политическия елит, а школата му става център за обучение на членове на сектата Омото-кьо. Уешиба участва и в утопичния опит на сектата за изграждане на колония в Монголия, след което се дистанцира. Въпреки дистанцирането му от Сокаку Такеда и Онисабуро Дегучи, техните учения оказват влияние върху формирането на айкидо.

Айкидо се появява като резултат от три духовни пробуждания, които Уешиба преживява. През 1925 г. той побеждава морски офицер, който го атакува с бокен, самият той е невъоръжен и не наранява противника си. След схватката отива в градината и получава духовно пробуждане и откровението, че източник на Будо е божията любов. „Истинското Будо е да се приеме духът на Вселената, да се запази световния мир и всички живи същества в природата да се създават, защитават и да се развиват правилно”.

„Пътят на воина е разбиран погрешно. Той не е да се убиват и унищожават другите. Хората, които търсят състезание и превес над другите правят ужасна грешка. Най-лошото нещо, което едно човешко същество може да направи, е да унищожи, нарани или смачка друго същество. Истинският път на Воина е да се предотврати това клане – това е Изкуство на Мира, силата на любовта.”

През 1927 г. Морихей Уешиба се премества в Токио и основава доджо. То съществува и днес под името Айкикай Хомбу Доджо. През 1942 г. напуска Токио и се премества в Ивама, в префектура Ибараки, където за първи път се използва термина „айкидо”. В Ивама той основава Айки Шурен Доджо, известно като Ивама доджо.

През 1969 г. Морихей Уешиба внезапно се разболява и умира на 26 април същата година.

 

Десислава Петрова

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^